Speelmomenten

Eén keer per maand kan je in deze Huizen van het Kind terecht voor een speelmoment samen met je kind. Elke maand staat in het teken van een ander thema.

Een speelmoment is voor ons geslaagd wanneer het kind zichzelf kon zijn, zich heeft geamuseerd en we de ouder hierbij hebben kunnen betrekken. Beiden met een lach en een stukje meer verbonden met elkaar. Dat is ons doel. Tijdens een speelmoment is er altijd ruimte en tijd voor vrij spel. Komen jullie mee spelen en ontdekken?

Waar?

Speelthema’s in 2022

Februari | genderneutraal spelen

De Speelgoedbende heeft jullie hulp nodig. Ons kasteel is ingenomen door een grote, gevaarlijke draak. Vele krijgers hebben al geprobeerd hem te verslaan, maar zonder succes. Wij geloven dat het met jullie hulp wél lukt. Probeer het kasteel te bereiken vóór de draak jullie te pakken krijgt.

Gekkoo wil tijdens het speelmoment van februari laten zien dat gender niet bepalend moet zijn, op geen enkel vlak, ook niet in spel. Alles is mogelijk voor iedereen.

Bij het aanbieden van speelgoed stellen we nog heel vaak stereotype patronen vast. Zo worden autootjes gemakkelijk aan jongens gegeven en poppen aan meisjes. Het is belangrijk stil te staan bij de invloed die dat heeft op de ontwikkeling van onze kinderen en ook op de maatschappij. Door kinderen bewust alternatieven aan te bieden kunnen ze ten volle de wereld ontdekken en hun eigen identiteit ontwikkelen.

Maart | risicovol spelen

In maart sluiten we met de Gekkoo Speelgoedbende aan bij de jeugdboekenmaand. Duik met ons mee in de wereld van helden en schurken en kom je magische creakracht zoeken. Waar ben je goed in? Wat vind je leuk? Ontwerp een echte heldenoutfit die bij je past. Maak je eigen cape, fabriceer je heldenmasker, knutsel je magische toverstok, … Vergeet niet, alle kinderen zijn helden.

We gaan timmeren, knippen en naaien, springen en vliegen… Risicovol spelen klinkt misschien eng of gevaarlijk maar is juist ontzettend goed voor de ontwikkeling van jouw kind.

Het is niet alleen leerzaam... de opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen, maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden.

April | coöperatief spelen

Bij een coöperatief spel speel je niet tegen elkaar, maar samen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Zo leren kinderen oplossingsgericht denken en conflicten oplossen. Coöperatieve spellen bevorderen het gevoel van verbondenheid en versterken de band met anderen.

  • opgelet: het speelmoment op zaterdag 9 april in Huis van het Kind Merksem wordt verzet naar woensdag 6 april van 14.00 tot 16.30 uur.

Mei | ontprikkelen via spel: yoga en wobbel

’s Ochtends op tijd vertrekken, drukte op de speelplaats, een ruzietje onder vrienden, de juf die haar stem verheft, een puzzel die niet meteen wil lukken, een sok die de hele tijd afzakt,… Onze dagen zitten vol prikkels en indrukken die we moeten verwerken en dat vraagt wel wat. Het is belangrijk dat we momenten vinden om te ontladen en tot rust te komen.

In mei kan je bij de Gekkoo Speelgoedbende met je kind tot rust komen. We voorzien een snoezelhoekje en doen samen yoga-oefeningen, waarbij we gebruikmaken van de wobbel om op een leuke en uitdagende manier te werken aan kracht en balans. De ritmische bewegingen op het balansbord brengen rust in hoofd en lijf.

Juni | sensomotorisch spelen

Een kind leert de wereld kennen door te onderzoeken. Het grijpt, proeft en bekijkt een voorwerp of speeltje van alle kanten. En dat is precies de kern van sensomotorisch spelen: je kind een stimulans geven om met zijn zintuigen de wereld om zich heen te ontdekken.

In juni gaan we met de Gekkoo Speelgoedbende onze zintuigen prikkelen. We knutselen met verschillende materialen, zoals papiersnippers, kralen, chenille, gekleurde pasta, scheerschuim en verven met spons en bubbelfolie. En we bevrijden speelgoeddiertjes uit ijs.

Ze leren daarbij materialen, texturen, kleuren en vormen kennen, maar ook veel over zichzelf. Vind ik dit fijn? Wat vind ik niet fijn?

Juli/augustus | belang van bewegen en ravotten

In de zomervakantie gaan we met de Gekkoo Speelgoedbende lekker bewegen.
De kinderen kunnen zich uitleven met open ended speelgoed.

Beweging zorgt voor een betere ontwikkeling van coördinatie en motoriek bij kinderen. Zo wordt je kind handiger en leniger. Het vergroot snelheid, kracht, techniek en fitheid. Bewegen is ook goed voor onze hersenen en ons welzijn. Het verbetert ons geheugen, zorgt ervoor dat we beter slapen en vermindert stress.

September | cijfers en letters

Spelen met cijfers en letters is fijn voor het kinderbrein. Jonge kinderen (her)kennen vaak meer cijfers en letters dan we denken. Dat begint al bij het horen van hun eigen naam. Met welke letter begint die eigenlijk? Of met het liedje Hoedje Van Papier: tot vier tellen is ineens een makkie. Hoe meer aandacht voor letters en cijfers in de vroege kinderjaren, hoe groter de kans dat een kind later gevoel heeft voor taal en rekenen.

Benieuwd hoe je op een speelse manier je kind hierbij kan stimuleren? Wij laten het je zien.

Oktober | conflict in spel: botsen en verzoenen

Ruzie tussen kinderen is nooit leuk. Toch is ruziemaken is ook leerzaam. Dankzij conflicten ontdekken kinderen het bestaan van verschillende perspectieven, leren ze hun eigen gevoelens en standpunt verwoorden, terwijl ze ook het perspectief van de ander overwegen en leren ze compromissen sluiten.

Je kunt je kind leren omgaan met ruzie. Dat is belangrijk want hoe je op jonge leeftijd conflicten ervaart, beïnvloedt de manier waarop je later relaties aangaat met anderen.

Bij het speelmoment van oktober gaat het erom dat kinderen samen overleggen en tot een oplossing komen. Je krijgt tips om ruzie op een speelse manier constructief te begeleiden en op te lossen.

November | bouwen en creëren

Kinderen en bouwen zijn een gouden combinatie. Bijna alle kinderen vinden bouwen leuk en ze leren er enorm veel door. Het is een boost voor hun ruimtelijk inzicht en hun creativiteit. Ze gebruiken hun fantasie en bedenken de meest uiteenlopende constructies: torens, huizen, bruggen, omheiningen, patronen,... Vervolgens ervaren ze dat niet al hun ideeën probleemloos werkelijkheid kunnen worden en moeten ze oplossingen zoeken. Zo ontwikkelen ze hun probleemoplossend denkvermogen. Bouwen en creëren is ook goed voor hun zelfvertrouwen en sociale ontwikkeling. Als je kind trots is op het bouwwerk dan zorgt dat voor meer eigenwaarde. Daarnaast leren kinderen als ze samen bouwen om samen te spelen en samen te werken.

Vandaag nodigen we jullie uit om samen met ons te bouwen aan een echte Gekkoo-stad.

December | Puzzelen

Puzzelen is een fascinerend tijdverdrijf voor jong en oud. Het is niet alleen superleuk, het verandert ook onze denkprocessen op een positieve manier. Door te puzzelen trainen we onze hersenen en onze fijne motoriek. We oefenen onze oog-handcoördinatie, onze concentratie en ons geduld.

Tijdens dit speelmoment gaan we onszelf puzzelen. Maak een portret van je mama, papa of jezelf en knip het in grote stukken. Puzzelen maar!