Genderneutraal spelen | Gekkoo Speelgoedbende

Stereotypen en rolverdeling bij speelgoed

De meeste mensen worden met één biologisch geslacht geboren. Ze worden geboren als jongen of meisje. Gender is een breder begrip en omvat de gedragingen en verwachtingen die toegewezen worden aan een jongen of meisje. En eens je er op let, zijn dat er héél wat! Misschien wel nergens zo overduidelijk als in het aanbod van speelgoed, waarbij de verschillen tussen jongens en meisjes vaak heel sterk benadrukt worden. Dikwijls zie je in speelgoedwinkels de verdeling tussen (stoere) jongens- en (roze) meisjesspeelgoed. Of heb je op het internet de filter ‘geslacht’. Als je naar speelgoed kijkt, speelt de klassieke rolverdeling helaas nog een flinke rol.
Een voorbeeld waarin zo’n stereotype overduidelijk naar voren komt: twee dezelfde speelgoedsetjes met medische instrumenten. Het ene is lichtroze waarop staat “Voor meisjes die verpleegster willen worden.” het andere setje is blauw en heeft de tekst “Voor jongens die dokter willen worden.”.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen jongens en meisjes maar het moment dat spelen met auto’s jongensachtig is, beperk je de jongens die van verkleden of puzzelen houden. Dat geldt natuurlijk ook voor meisjes. Niet elke meid houdt van roze, poppen(huizen) en knutselen.

“Ik vind het belangrijk dat hij speelt met het speelgoed waar hij interesse in toont. Dus we bieden van in het begin zowel poppen als auto’s aan. Hij is héél geïnteresseerd in auto’s maar met zijn keukentje en met de pop speelt hij ook graag dus dan bieden we dat ook aan. Ik vind het dus belangrijk om de interesses van het kind te volgen en dan maakt het niet uit of het ‘jongens- of meisjesspeelgoed’ is.” (mama Hanne over Emiel - 2j)

 

Met genderneutraal spelen spreek je alle ontwikkelingsgebieden aan! 

Bij het spelen met blokken of het in elkaar zetten van een auto train je het logisch denken en vergroot je het ruimtelijk inzicht. Met kralen rijgen stimuleer je dan weer de motorische ontwikkeling.  Voor de algemene ontwikkeling van kinderen is het dus belangrijk dat zij in aanraking komen met verschillende soorten speelgoed en activiteiten. Anders bestaat het risico dat bepaalde vaardigheden onderontwikkeld blijven. Wanneer jongens amper aan rollenspel doen blijven bepaalde capaciteiten, zoals inleving en sociale vaardigheden, onderontwikkeld. Ook meisjes die niet gestimuleerd worden om te rennen en te bouwen worden in hun mogelijkheden beperkt.
Dat is nu net het fijne aan genderneutraal spelen! Met genderneutraal spelen, wanneer je alle soorten speelgoed aanbiedt, spreek je ál de verschillende ontwikkelingsgebieden aan.

Genderneutraal spelen? Zelf ervaren!

Bij genderneutraal spelen wordt er bij het aanbieden van speelgoed en spelactiviteiten geen rekening gehouden met gender. Het onderscheid jongens – meisjes, of de invulling van wat jongens- en meisjesachtig is valt weg. Het is echter niet nodig om de rollen resoluut om te draaien; meisjes hoeven niet per se met auto’s en gereedschap te spelen en jongens niet met poppen.

Wél is het belangrijk om kinderen zoveel mogelijk speelgoed en spelvormen uit beide werelden aan te bieden. Vaak vullen we als ouders, leerkracht of pedagogisch medewerker te veel in wat meisjes en jongens leuk vinden, op basis van stereotypen. Wanneer je kinderen alle soorten speelgoed aanbiedt, kan het zelf kiezen wat hij of zij leuk vindt en leert het op die manier zichzelf en zijn interesses beter kennen. Laat je kind(eren) het zelf uitzoeken, van alles ervaren en uitproberen. Daar leren ze het meeste van en het is supergoed voor hun zelfvertrouwen!

Bij de Gekkoo Speelgoedbende streven we naar diversiteit in het spelmateriaal en vind je (i.p.v. jongens- en meisjesspeelgoed) ‘kinderspeelgoed’. Ons aanbod aan open ended speelgoed is daar een mooi voorbeeld van. Verder zijn de Dinkum Dolls met hun unieke uitstraling en uniseks outfit, de bijzonder mooie boomhut van Everaerth en de fantastische Quadrilla knikkerbanen onze favoriet!   

Veel speelplezier kindertjes van de Speelgoedbende!
Have fun!