Open ended play, open einde spel | Gekkoo Speelgoedbende

Open einde spel is een vorm van spelen zonder regels en zonder einddoel.
Het kind zelf bepaalt het spel en gebruikt daarbij zijn eigen fantasie. Het spel kent geen gebruiksaanwijzing of spelregels, geen limieten: het biedt kinderen alle kansen om zelf te ontdekken en te beleven. 

Waarom is open ended play belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?

In de ogen van een volwassene kan het zinloos lijken dat het kind steeds opnieuw zijn dierenfiguurtjes rangschikt of verstopt, een fort bouwt of uren met een oud deken en een sok op zijn hoofd rondhuppelt maar niet alleen wordt hierbij de fantasie geprikkeld ook worden cognitieve skills gestimuleerd: kinderen leren keuzes maken, problemen op te lossen, frustratie te kanaliseren en leren zich te ontspannen in een veilige omgeving die ze zelf in hun belevenis creëren. Een wereld waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn, veilig en ontspannen. Want er is geen goed of fout, geen falen, geen druk om een bepaald doel te bereiken en dat resulteert in meer speelplezier!

De grootste verbeelding en de leukste ideeën ontstaan meestal niet wanneer een spel wordt opgelegd of geregisseerd wél wanneer er vrij en onafhankelijk gespeeld kan worden.

Laat kinderen op ontdekkingstocht gaan met dingen uit huis of uit de natuur!

Kinderen toveren met gemak een kartonnen doos om tot een raket of een huisje voor de poppen. Verpakkingsmateriaal (dozen, folie, brikjes, …) is vaak heel erg leuk om mee te spelen en zet kinderen er toe hun fantasie te gebruiken.
Ook de natuur heeft heel wat te bieden. Steentjes en kastanjes borrelen het ene moment in de soep om vervolgens te rollen als knikkers. Voeg wat knutselmateriaal toe en je komt tot knotsgekke uitvindingen!
Speeltip maak een discoverybox en laat je verrassen door het spel en de fantasie van je kind. Je kan ongekookte pasta, stokjes/blaadjes, tandenstokers, wasknijpers, lege wc-rolletjes, knopen, deksels van potjes, cd’s, touwtjes/elastiekjes, eierdoosjes, … toevoegen. 

Je kan ook elementen zoals de poppetjes en huisjes, gekleurde schaaltjes en spoelen van Grapat toevoegen of de dierenfiguurtjes van Ostheimer en Holztiger. Ook met de regenbogen, regenboogvriendjes, en gekleurde blokken van Grimms of de cilinders en kegels van Papoose kan eindeloos gevarieerd worden! 

plasticine-takjes_vliegtuig.jpg

Open einde speelgoed

Ook speelgoedmerken worden geïnspireerd door deze speelvisie en ontwikkelen meer en meer open einde speelgoed. DWobbel is een perfect voorbeeld van zo'n stuk speelgoed.

Volwassenen zien een houten plank maar de Wobbel is wat je er zelf mee bedenkt: een balansbord, een schommel, een brug, een hut, een opstapje, een racebaan, een stoel, een poppenkast, een goal, … Kinderen weten instinctief meteen wat de bedoeling is en blijven ook steeds meer mogelijkheden zien en ontdekken. 

wobbel.jpg

Ook constructiemateriaal biedt erg veel open einde speel- en bouwmogelijkheden. Blokken kunnen dienen om huizen mee te bouwen maar evengoed gebruikt worden als ‘hondenvoer’ of om mee te telefoneren. Met de Oppi Piks bouwen kinderen de meest creatieve en originele constructies en met de magnetische platen van Playmags kan je écht alles bouwen: een toren, een brug, een poppenhuis, een boerderij, een schilderij of zelfs een knikkerbaan!

Ook Stapelstein is een echte topper! Deze balansstenen motiveren kinderen om te bewegen en actief te spelen. 'Reisje rond de wereld' of ‘de vloer is lava’ spelen? Leren balanceren op één been? Een springparcours maken of een balanceerstoeltje? Alles is mogelijk! 
 

Tip Je kan allerlei open ended speelgoed combineren voor een nog grotere fantasiewereld!

Wil je graag je kindje(s) laten experimenteren met open einde speelgoed?
Al het speelgoed uit deze blogpost én nog zoveel meer kan je ontlenen bij de Gekkoo Speelgoedbende! Om je op weg te helpen, maakten we een selectie met onze favorieten van open einde speelgoed. Deze vind je terug in de catalogus bij
themalijst ‘open ended’.
 

Veel plezier met het experimenteren & ontdekken!  

Groetjes,
De Speelgoedbende