Sensory play | Gekkoo Speelgoedbende

Sensomotoriek, wat is dat eigenlijk?

Met sensomotoriek bedoelen we de wisselwerking tussen zintuigen en bewegen. Zintuigen en motoriek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij volwassenen gaat de wisselwerking vanzelf, maar ook wij hebben geleerd verschillende gewaarwordingen op een gepaste manier aan elkaar te koppelen.

Hoe werkt dat dan?

Kinderen doen ervaringen op met hun zintuigen. Door te horen, zien, ruiken, voelen en proeven krijgen ze veel informatie over hun eigen lichaam en over de wereld rond hen. Deze informatie wordt via de zenuwbanen naar de hersenen gestuurd, waar ze verwerkt wordt en omgezet in een (motorische) reactie. Hoe meer een kind aanraakt, voelt, vastpakt en manipuleert, hoe meer het leert over zijn omgeving. Hoe beter een kind de bewegingen van zijn armen en handen beheerst, hoe verfijnder de bewegingen worden. De sensomotorische ontwikkeling is van groot belang voor de totale ontwikkeling en kunnen we dus maar best zo veel mogelijk stimuleren.

Sensomotoriek ontwikkelen kan ook via spel

Knutselen met allerlei materialen zoals papiersnippers, gras en takjes, kralen, pluimen, droge pasta, wc-rolletjes, lege yoghurtpotjes, lapjes stof, noem maar op. Werkelijk alles kan je gebruiken om samen de leukste dingen te maken. Door al die verschillende materialen te voelen en die verschillende vormen vast te pakken en te zien, leert een kind zijn omgeving beter kennen.

Voelbakken: Je kan een bak vullen met zand, maar ook met een heleboel andere dingen: water, takjes en blaadjes, ongekookte rijst of mais, granen,  scheerschuim, zeepsop, stro, zaagsel, papiersnippers, kurken, knopen, dopjes van flesjes, wol, balletjes, kralen, knikkers,… De mogelijkheden zijn eindeloos.

  • Een bak gevuld met materiaal is op zich al een ontdekkingsreis voor de zintuigen van je kind. Alles heeft een eigen vorm en kleur. Wanneer je met je handen door het materiaal rommelt, hoor je verschillende geluiden. Materiaal zoals zeepsop, stro, rozenblaadjes heeft ook een eigen geur. Zo worden verschillende zintuigen geprikkeld.
  • Wanneer je er wat vormpjes, schepjes en potjes bij legt kan er weer een nieuw spel ontstaan. Ook auto’s, kiepwagens en poppetjes kunnen meedoen. Laat jullie fantasie maar gaan!
  • Verstop er speelgoedjes in en laat je kind (geblinddoekt) zoeken en raden wat het gevonden heeft. Keer dan de rollen om en laat je kind iets verstoppen voor jou.
  • Je kan een voelbak zo groot maken als je zelf wil. Een opblaasbaar zwembadje kan gevuld worden met materialen. Je kan er samen met je kind in zitten en daarbij is de rand van het zwembadje ook meteen een duidelijk speelgrens.

Blotevoetenpad: Je kan gemakkelijk zelf een blotevoetenpad maken door verschillende bakken of dozen (bijvoorbeeld schoendozen) achter elkaar op de grond te zetten en ze te vullen met verschillende materialen. Wandel samen door scheerschuim, watten, zand, water, kriebelende pluimpjes, zagemeel, prikkend stro, geurende rozenblaadjes,… Over bubbelfolie, je zachtste badmat, je prikkende deurmat. Prikkel je zintuigen en zeg wat je voelt.

Ga naar buiten, wandel op je blote voeten door het gras, zand of de modder. Speel op de grond tussen grassprietjes, steentjes en bloemen en ervaar de natuur met al jullie zintuigen.

Tip: Benoem wat je voelt en stel vragen tijdens het spelen:

  • Wat voelt het zachtst/hardst?
  • Wat prikt het meest?
  • Wat is het zwaarst/lichtst?

Deze vragen zetten aan tot experimenteren en onderzoek en daarvoor hebben kinderen hun zintuigen nodig. En zo is de cirkel rond. Hun zintuigen worden geprikkeld, ze denken na over hun omgeving en ze zetten belangrijke stappen in hun ontwikkeling. Gewoon door te spelen.