Machtsomkeerspel | Gekkoo Speelgoedbende

"Poets je tanden, we moeten naar bed", “Kleed je aan, we moeten vertrekken”, “Pas op, niet klimmen – zo val je nog!”

Kinderen moeten veel en er zijn heel wat dingen die ze niet mogen. Hoewel bij kinderen de behoefte aan autonomie steeds groter wordt, hebben kinderen in feite maar weinig echte macht en controle. Ook in hun ontwikkeling botsen zij tegen hun eigen limieten aan, wat voor grote frustratie kan zorgen met soms een driftbui ter ontlading. In deze blogpost vertel ik - Celine van de Gekkoo Speelgoedbende - jullie wat meer over  ‘machtsomkeerspel’, een bijzondere vorm van verbindend spelen. In dit interview met Nele Flamang kan je veel meer lezen over 'Attachment Play' of 'verbindend spelen' én bovendien heeft Gekkoo de eer om twee exemplaren van haar boek 'Wat je van spelen leren kan' te mogen weggeven! Lees zeker verder voor meer info.

Weigert je kind weleens te eten of gooit het zijn bord op de grond? Maakt hij er een kat-en-muisspelletje van bij het aankleden? Loopt hij weg of gooit hij zijn schoenen uit wanneer je op het punt staat te vertrekken? Geen gemakkelijke momenten om als ouder kalm te blijven. Als je deze situaties echter vanuit het perspectief van een kind bekijkt, is dat 'ongewenste' gedrag best logisch én heel belangrijk. Je kind doet dit namelijk niet om jou te pesten of om moeilijk te doen, maar is zijn eigen autonomie aan het ontwikkelen. Wie weinig in te brengen heeft, zal de gelegenheid om eens luid 'NEE!' te roepen of goed tegen te werken, benutten. Zo oefenen kinderen met de concepten 'macht' en 'onmacht' en kunnen ze eens proberen hoe 'controle hebben' aanvoelt. 

Wanneer je de behoefte achter dit gedrag begrijpt, kan je zulke situaties omdenken met spel. Door spelletjes te spelen waarbij er machts-omkeer is kunnen kinderen opgebouwde spanning en stress, die voortvloeit uit de machteloosheid die ze ervaren, kwijt. Bij machts-omkeerspel wordt het kind alle ‘macht’ toegekend en gedraagt de ouder zich hulpeloos. Vooral dat laatste is belangrijk en hier mag je best fel in overdrijven! 😊 “Oh, help! Ik kan dit niet zonder jou” “Toe, laat me niet alleen”. Zulke uitspraken leiden vaak tot zeer grappige situaties en pure ontlading! Zowel bij de kinderen als bij de ouders.

Kinderen geven vaak zelf de aanzet tot een machtsomkeerspel. Het is aan jou om te leren deze signalen te herkennen en er op in te spelen. Kinderen vinden het geweldig om dit soort spelletjes te spelen. Ze kunnen even helemaal de leiding nemen en voelen zich echt gezien.
 

"Neem het kat-en-muisspelletje bij het aankleden. Je kan deze vermoeiende situatie ombuigen door je van de domme te houden (zo hulpeloos als wat) en een onderbroek op het hoofd van je kindje te zetten of te proberen een been in een mouw te steken. “Hier op je hoofd moet je onderbroek, toch?” “Wat is dat toch met je trui, deze past niet!”. “Ik doe ook even je muts aan je voeten en je sokken rond je nek. Wat doe ik nou toch verkeerd?”. Een schaterlach verzekerd en je kind is geneigd de regie over te nemen en jou te vertellen en te tonen hoe het wél moet. Een win-win situatie!   

Belangrijk is wel dat je kind mag bepalen wanneer het spel gedaan is, trek voor spel dus altijd voldoende tijd uit. Of zorg voor een zachte overgang. Je kan bijvoorbeeld heel erg overdrijven in het uitgeput of radeloos zijn: “Ojee, ik moet even rusten” of “Ik weet het echt niet meer hoor, kan jij het even doen?” Wanneer je het spel abrupt stopt, zeg je eigenlijk dat jij degene bent die al die tijd de controle had. Wees in spel ook altijd aandachtig of je kindje het leuk vindt en stop meteen wanneer je merkt dat dit niet meer zo is.

Geen zorgen, het is soms even zoeken voordat je iets vindt dat voor jullie werkt.

Véél plezier!
Groetjes, Celine 

Volg de Gekkoo Speelgoedbende op de sociale media: 

Instagram: @celinegekkoospeelgoedbende

Word lid van de Facebookgroep: Gekkoo Speelgoedbende

 

Wedstrijd: win het boek 'Wat je van spelen leren kan'!

Goesting in meer verbindend spelen gekregen maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan hebben wij goed nieuws! Gekkoo mag namelijk twee exemplaren van 'Wat je van spelen leren kan' weggeven.

Hoe kan je deelnemen aan de wedstrijd: 

  • Volg @gekkoo_vzw op instagram
  • Volg @celinegekkoospeelgoedbende op instagram 
  • Comment jouw meest bijzondere speelmoment onder deze afbeelding met Neles boek. 
  • Op 17 maart trekt een onschuldige hand de twee winnaars, deze worden via Instagram gecontacteerd.
  • Veel succes!