Sensory play | Gekkoo Speelgoedbende

Wat is sensory play?

Sensory play of sensopathisch spelen is een manier om kinderen spelenderwijs met hun zintuigen de omgeving te laten ontdekken. Spelen zonder duidelijk gevormde materialen, zoals blokken, ballen of puzzels maar met natuurlijke materialen zoals zand, steentjes, water of ook bonen, pasta, rijst, scheerschuim, ijs en al wat je maar kan verzinnen.

Het doel van sensopathisch spelen

Een kind leert de wereld kennen door te onderzoeken. Het grijpt, proeft en bekijkt een voorwerp of speeltje van alle kanten. Dát is precies de kern van sensopathisch spelen: je kind een stimulans geven om met zijn zintuigen de wereld om zich heen te ontdekken.

Senso betekend zintuigen en pathisch staat voor beleven. Bij sensomotorische spelletjes is er geen direct doel, zoals met schilderen of puzzelen.

Tijdverdrijf, denk je? Nee hoor, het is niet alleen leuk maar ook heel leerzaam! Sensopathisch spelen prikkelt de zintuigen en daagt uit tot ontdekken. Kinderen leren hun zintuigen gebruiken: voelen, ruiken, horen en misschien wel proeven. Ze leren materialen, texturen, kleuren en vormen kennen, maar ook veel over zichzelf. Vind ik dit fijn? Wat vind ik niet fijn? Dat én nog zoveel meer.

Sensopathisch spel stimuleert:

  • de motorische ontwikkeling: kleine stukjes vastpakken en weer neerleggen.
  • de spraakontwikkeling: woordjes leren (hard, zacht, koud, warm, paars, bal,…) en zichzelf leren uiten.
  • de sociale ontwikkeling: samen spelen of juist zelfstandiger spelen.
  • de cognitieve ontwikkeling: creatief nadenken, vergelijken, tellen, beslissingen nemen.
  • de fysieke ontwikkeling: kneden, grijpen, mixen, meten.

Sensopathisch spel wordt ook vaak gebruikt tijdens (speel)therapie, omdat dit soort spelletjes kunnen helpen om emoties en gebeurtenissen te verwerken.

Het fijne is dat je het niet meteen heel groots, origineel of duur hoeft aan te pakken. Samen koekjes bakken en het deeg voelen en proeven. Je kindje mee laten afwassen en het laten spelen met het schuim. Samen tuinieren, met de handjes in de aarde. Steentjes verzamelen of met de handjes schilderen. Allemaal activiteiten waarvan je een spel kan maken. Sensory Play is voor alle leeftijden en je kan er alle kanten mee op. Speel dus vooral gezellig mee met je kind(eren).

Hou de Facebookpagina van de Speelgoedbende in het oog want deze week komen er enkele sensopathische spelletjes online ter inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Veel plezier!

Celine van de Speelgoedbende