Coöperatief spel | Gekkoo Speelgoedbende

Hey iedereen!

Hebben jullie het al gehoord? Het is De Week van de Opvoeding. Dit jaar is de slogan: "Opvoeding is geen (wed)strijd!". Dé juiste opvoeding bestaat niet: we kunnen allemaal van elkaar leren en elkaar ondersteunen. Want, zoals we allemaal weten: "it takes a village to raise a child". Om samenwerking in opvoeding te benadrukken, zet de Speelgoedbende deze maand een coöperatief spel in de kijker. Een coöperatief spel is een spel waarbij je niet tegen elkaar strijdt, maar juist met elkaar moet gaan samenwerken om te winnen.

Normaal zou dit spel het thema zijn geweest van het eerste speelmoment, maar door de corona maatregelen is de opening van de Speelgoedbende in de Huizen van het Kind uitgesteld tot het najaar. Dat is natuurlijk ontzettend jammer, maar de Speelgoedbende heeft een filmpje voor jullie gemaakt met een leuk spel voor ouder en kind. Een digitaal alternatief voor het speelmoment van mei. Joepie! 

In het filmpje kan je twee speelvormen zien: het coöperatief spel en 'powergames'. 

Het coöperatief spel: in het mijnenveld moeten ouder en kind samenwerken om de mijnen te ontwijken. De ouder is geblinddoekt en het kind neemt de leiding. Je maakt thuis makkelijk een mijnenveld door met tape een speelveld af te bakenen en hierin de 'bommen' te leggen. Dit kunnen allerlei spulletjes zijn die je in huis hebt (knuffels, kussens, speelgoedjes,...). Duid aan waar de start en finish is, en laat je geblinddoekt leiden door het mijnenveld door je kind. Bekijk zeker het filmpje voor meer instructies en een voorbeeld. 

Spelletjes waarbij kinderen de baas zijn, worden ook wel 'powergames' genoemd. Dit type spel zorgt voor autonomie en zelfvertrouwen. Elke dag zijn er zoveel dingen die kinderen moeten doen, vaak omdat het niet anders kan of mag. Kleren aandoen, op tijd vertrekken, in een autostoel zitten, opruimen,... Deze handelingen kunnen bij kinderen weerstand opwekken omdat ze hier niet altijd mee akkoord zijn. Powergames helpen bij het reguleren van die weerstand en dat kan leiden tot minder frustratie en driftbuien. Win-win voor iedereen - want ook tussen ouder en kind hoeft opvoeden geen strijd te zijn.

Ik wens jullie ontzettend veel plezier!

Speelse groetjes,

Celine van de Speelgoedbende.

Nog meer speelplezier? Download hier de spelletjesbundel van de Speelgoedbende.