Zondag Bosdag | 5 tips om je kinderen de natuur in te krijgen

Stel: je hebt goesting om de natuur in te trekken, maar je kinderen hebben meer interesse in hun PlayStation en iPad dan in buitenspelen. Hoe overtuig je ze? Sarah Devos van Zondag Bosdag weet raad!

Hou het plezant. Zorg voor zo veel mogelijk afwisseling op het pad, doe eens een grappige zoektocht (op www.zondagbosdag.be kun je er acht gratis downloaden!), doe de gekkepasjesgang - de voorste stapt gek, alle anderen doen hem of haar na - of neem een tros vriendjes mee. Oh ja, omkoperij met iets lekkers als beloning is absoluut toegestaan.

De 5 gouden tips van Sarah

  1. Reken niet in kilometers. Ook al geraak je maar 500 meter ver, maar heb je wel een gezellige middag beleefd in het bos dan is je missie geslaagd, toch?
  2. Hoera voor ontdekkingsmateriaal! Neem een loeppotje of een vergrootglas mee en draai eens heel voorzichtig een stuk boomstronk om. Zie je hoeveel kriebeldiertjes daar leven? Trouwens, wedden dat je kinderen meer van die minibeestjes zullen spotten dan jij?
  3. Hou standaard een potje bellenblaas achter de hand. Dat leidt je kinderen af en helpt ze zo een paar honderden meters vooruit op een saai, recht stuk.
  4. Geef je kind een plan. Samen de bordjes van de bewegwijzering zoeken of de route volgen op een plan: sommige kinderen zijn topspeurneuzen!
  5. Grotere kinderen vinden het vaak fijn om te gaan geocachen. Installeer de app op je smartphone en ga ermee op zoek naar geheime schatten die andere cachers voor je verstopten, in de stad of in het bos. De schat mee naar huis nemen mag natuurlijk niet, wel je naam noteren en er eventueel een klein cadeautje aan toevoegen.

Meer van Sarah? Check www.zondagbosdag.be! Haar Bosboek is beschikbaar via onder andere bol.com en Standaard boekhandel.

Sarah Devos