Ontdek en beleef | Gouden tips van Marit

Marit geeft ons elke maand haar cultuur, theater, dans en muziek highlights mee. Deze maand: vijf gouden tips om volop cultuur te beleven in Antwerpen én een paar ideeën over hoe je kinderen enthousiast kan maken en houden voor culturele dingen.

Mijn vijf gouden tips om in Antwerpen als kind theater en kunst te bewonderen zijn:

Het Middelheimmuseum: een plek waar natuur en kunst heel mooi samen komen. Neem je fototoestel, notitieblaadjes en/of tekenboek mee en laat je inspireren door deze prachtige omgeving!

Het Paleis: De plek voor kinderen om kennis te maken met theater! Andere aanraders zijn ook De Studio/Villanella, De Koninklijke Poppenschouwburg Van Campen en Theater Froefroe. Maar als je eens buiten Antwerpen wil gaan kijken naar theater is er altijd de voorstelling van theaterhuis Bronks in Brussel. Bronks biedt ook heel leuke anderstalige voorstellingen aan en organiseert de beste festivals voor de jeugd in België!

En als je werk van theatermaker Dimitri Leue ergensop het programma ziet staan: NIET AARZELEN, GEWOON TICKETS BESTELLEN!!

Als je met klassieke kunst in aanraking wil komen vind ik de verzameling in museum Mayer Van den Bergh een aanrader. Vooral omdat het een klein museum is, niet ver van de Botanische tuin in Antwerpen. En o.a. De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oud hangt er. Een schilderij dat jullie misschien kennen uit Suske en Wiske.

Hou je van dansen? Dansstudio Arabesque blijft voor mij de beste dansschool voor kleine beginnende dansers en danseresjes! Ondertussen uitgegroeid tot een van de meest professionele dansscholen in Vlaanderen, maar laat dat je niet tegenhouden om deel te nemen aan bijvoorbeeld hun zomerstage! Ik heb de allerbeste herinneringen aan deze school en vooral aan de massavoortellingen die de dansleerkrachten en Irma Swynen met ons maakte!

Voor muziek maak ik graag een beetje reclame voor de Academie van Deurne. Ongelooflijk lieve en goede leerkrachten. Je kan er ook terecht voor Woord en Drama lessen en Beeld! Onze Geenhoorns mogen er elke week repeteren in één van hun lokalen en die professionele omgeving stimuleert mijn grootste creatieve lievelingen!

Wil je je jong geweld mee krijgen naar theater of naar een museum? Mijn eerste tip is dan: van wat houdt je kind? Van luisteren naar muziek? Van dansen? Van boeken? Van beelden? En van welk soort muziek? Houdt het van hip hop, van jazz, van tutu’s? Houdt het van foto’s nemen of filmpjes maken, schrijft je kind zelf gedichtjes,…? Alles hangt af van de persoonlijkheid van je kind! En kunst en cultuur kan enkel helpen bij het verruimen van zijn of haar blik op de wereld!

Als je weet waarin je kind interesse heeft kan je bijvoorbeeld via de agenda van Uit in Vlaanderen enkele activiteiten opzoeken. Kijk of je kind interesse heeft, wil het mee of niet? En waarom wel of niet? Vertel op voorhand waarover een voorstelling gaat zonder natuurlijk te veel te verklappen. Maak het spannend! Durf je kind naar iets nieuw mee te nemen dat jij ook helemaal nog niet goed kent. Verruim zo samen jullie blik. Er zijn heel wat theaterhuizen en musea die kennismakingsactiviteiten organiseren voor kinderen en hun ouders.

Ben je gaan kijken naar een voorstelling, of ben je gaan luisteren naar een concert of heeft je kind deelgenomen aan een workshop in een van de cultuurhuizen, hou dan achteraf op een leuke manier een gesprek. Vraag uiteraard wat hij of zij leuk of niet leuk vond, maar speel bijvoorbeeld met je kind de voorstelling thuis nog eens na, verkleed jullie samen als een van de personages of zoek samen informatie op over het verhaal waarop de theatermakers zich hebben gebaseerd. Luister nog eens naar de muziek die werd gebruikt bij de voorstelling en als je naar een museum bent geweest, tracht samen met je kind enkele kunstwerken opnieuw te maken of te tekenen. Je zal snel zien dat een kind heel veel andere zaken op een andere manier heeft opgemerkt en zo ontdek je dat je als volwassene niet alleen je kind iets kan meegeven maar dat jij ook kan leren van je kind.

Op zoek naar een themakamp vol creativiteit waar culturele beesten zich helemaal kunnen uitleven? Check zeker deze themakampen met en zonder overnachting:

Theaterkamp Deluxe - Cartoon & Comics - Sterrenplukkers - Museumtocht - FLITS