Gekkoo maakt iets | stofprint met blaadjes

Wist je dat blaadjes ideaal zijn om mee te stempelen? De bladprint (of leaf print) is helemaal hip nu, en je kan makkelijk zelf thuis de trend volgen. Je kan zelf kiezen of je wil gaan voor een eerder tropische of exotische print en bladeren van een huisplant gebruiken, of kiezen voor een wat herfstige vibe en blaadjes kiezen die je in het park of op straat vindt. Let wel op: het moeten 'gezonde' blaadjes zijn, dus geen bruine, droge bladeren. Deze brokkelen te snel af. Kies ook voor blaadjes met duidelijk 'aderen', zo heeft je print het meeste inpakt.

En hoe stempel ik met blaadjes?

Stap 1: maak een werkplekje schoon. Afhankelijk van hoe groot de lap stof is die je wil bedrukken, kan je best een hele tafel vrijmaken, of je op de vloer installeren. Zorg wel voor beschermende ondergronden zoals een krant, stuk karton of doek die vuil mag worden. Hou er wel rekening mee dat harde lijnen in je print zullen verschijnen (plooi dus niet gewoon een oude Flair open onder de stof, je zal de nietjes en de rug zien in het eindresultaat). Leg al eens je gekozen blaadjes op de stof, zo kan je op voorhand ongeveer je compositie kiezen.
Stap 2: als je kleurschakeringen wil, zal je je verf moeten mengen. Ga gerust voor blauwtinten of monochrome tinten: deze kunnen een heel mooi eindresultaat hebben.
Stap 3: geef de achterkant (= de kant met de aderen) van de bladeren een dun laagje verf. Je kan hier variatie in brengen: hoe meer verf hoe duidelijker je print, dus als je graag een subtieler resultaat wil, kan je wat minder verf gebruiken.
Stap 4: leg je beschilderde blad op je stof. Let op: nu niet meer verplaatsen!
Stap 5: leg voorzichtig een vel keukenrol op het blad en ga voorzichtig met de verfroller over het keukenpapier. Let op dat je het blaadje niet verschuift. Je kan gerust wat harder rollen als je een duidelijke print wil, of wat zachter als je een subtieler resultaat wenst.
Stap 6: maak voorzichtig een hoekje van het blad los. Je kan gerust meerdere keren stempelen met één blad, maar dan moet je er voorzichtig mee zijn. Laat de verf even drogen tussen elke afdruk door om te vermijden dat je per ongeluk iets gaat uitvegen.
Stap 7: herhaal met verschillende blaadjes en verschillende kleuren verf. Zet je stuk stof goed vol met prints.
Stap 8: voeg eventueel nog wat kleuraccenten of extra stempels toe. Wij voegden nog wat bolletjes toe door wat verf te doen om het gommetje van een potlood en hiermee te stempelen. Om af te werken volg je best de instructies van de verf die je gebruikte.

Creatief en zin in meer?

Hier bij Gekkoo hebben wij de leukste kampen voor knutselkoningen, upcycling-diva's en opkomende ontwerpers. Bekijk ons aanbod themakampen!