Buiten spelen en ravotten

Buiten spelen is leuk én gezond! Rennen, springen, ravotten, klimmen, de natuur ontdekken, … Trek met je kind naar buiten en ga op verkenning in een bos, bouw samen een kamp, verzamel de mooiste bloemen en takken of oefen je evenwicht en kracht op het klimrek in de speeltuin. Buiten spelen helpt kinderen groeien op verschillende vlakken.

Hoe dat allemaal werkt? Een aantal pluspunten van buiten spelen op een rij:

 • Kinderen raken makkelijker hun energie kwijt in open buiten ruimtes dan binnen. Dat kan in eigen tuin, een plein achter de hoek, een park of bos in de buurt of zelfs gewoon voor je eigen deur.
   
 • Klimmen, klauteren en verstoppertje spelen: zo ontwikkelen kinderen behendigheid en kracht.
   
 • Buiten zijn is écht gezond. Zonlicht zorgt voor meer vitamine D en die is nodig voor onze weerstand, sterke botten en een goed gebit. Kinderen hebben ook minder last van verkoudheden als ze buiten spelen, kunnen zich beter concentreren en slapen beter.
   
 • Buiten spelen brengt kinderen ook in contact met andere kinderen.

Samen bedenken ze allerlei activiteiten, houden daarbij rekening met elkaar en ontwikkelen zo hun sociale vaardigheden.

 • Buiten is zo veel te ontdekken! Takken, stenen en bloemen om te verzamelen en mee te spelen, dieren om te leren kennen en bestuderen, gras en zand om te voelen, … Elk seizoen is anders!

 

Energie kwijt

Kinderen raken buiten makkelijker hun energie kwijt dan binnen: klimmen, rennen, springen, lawaai maken, vuil worden … Dat kan allemaal buiten.

 • Ga met je kind naar buiten en voel jullie vrij! Ga op verkenning in een bos,  Speel met je kind tikkertje of maak samen een hinkelpad en help je kind ontladen.

Betere motoriek

Vanaf het moment dat kinderen kunnen lopen, willen ze overal op klimmen en klauteren. Als ze ouder worden is er niets spannender dan hutten bouwen en met vriendjes buiten verstoppertje spelen. Dit zijn allemaal handelingen die goed zijn voor de motorische ontwikkeling van je kind. Op deze manier ontwikkelen ze lichamelijke behendigheid en spieren. Daarnaast trainen ze spelenderwijs hun coördinatie, evenwicht, reactie- en uithoudingsvermogen, waardoor de kans op ongevallen kleiner wordt.

 • Maak een parcours in je tuin van takken om tussen te stappen, dozen om over te springen en stoelen om over te klauteren.  
   

Verhoogde weerstand

Als kinderen buiten spelen, maken ze door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen minder last van verkoudheden hebben als ze buiten spelen en ook buiten slapen is goed voor de gezondheid. Buiten zijn vergroot onze concentratie, zorgt ervoor dat we beter slapen en vermindert stress.

 • Kampeer op hete zomerdagen eens samen in je tuin. Dat kan in een tent, maar ook onder de blote hemel. Spannend en gezond. 

Vriendjes maken

Buiten spelen betekent ook andere kinderen ontmoeten. Door samen te spelen, rekening met elkaar te houden en op je beurt te wachten, traint je kind zijn sociale vaardigheden. Samen met leeftijdsgenootjes bedenken ze allerlei activiteiten. Buiten is er minder controle en bepaalt je kind vaker zelf wat hij doet. Het maken van vrienden en samen zijn met vrienden is dan ook een van de redenen waarom kinderen graag buitenspelen.

 • Trek met je kind naar de speeltuin en ontmoet andere gezinnen!
   

Meer zelfvertrouwen

Naar de top van het speelrek klimmen, op de rand van de zandbak balanceren of een hut van takken bouwen. Buiten zijn er veel meer uitdagingen dan binnen. In een omgeving waar veel gebeurt, ondernemen kinderen zelf dingen en verleggen ze hun grenzen. Wanneer ze voor het eerst van de hoge glijbaan gaan of in een boom klimmen, geeft dat een gevoel van overwinning. Zo’n ervaring geeft zelfvertrouwen. Hierdoor voelen kinderen zich zekerder.

 • Ga zelf ook de uitdaging aan, glij met je kind mee van de glijbaan en ervaar samen het plezier van durven!

Het positieve van de natuur 

Buiten ervaren kinderen de ruimte, planten, dieren, het weer, het licht, het geluid en de grond veel beter dan binnen. Daarnaast vinden kinderen buiten overal mooie dingen om te verzamelen, te bekijken en mee te spelen. Ze zien vogels in de lucht, een blaadje met een bijzondere vorm, een spinnenweb in de heg of een klein kriebelbeestje aan de voet van een boomstam. Zo levert elk seizoen nieuwe ervaringen op en leren kinderen steeds meer.

 • Trek erop uit met je kinderen en zoek de mooiste bloemen, stenen, blaadjes, en andere natuurlijke materialen. Voel hoe ze allemaal anders voelen, sorteer op kleur of soort en geef de dingen de juiste naam. Wat een heerlijk leerrijke uitstap!