Puzzelen

Puzzelen is de ideale manier voor jong en oud om te ontsnappen aan de alledaagse drukte én het is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Terwijl we puzzelen, gebeurt er namelijk heel wat…

Het is een oefening voor de oog-handcoördinatie en de fijne motoriek. Door puzzelstukjes op te rapen oefenen kinderen, ook de allerkleinsten, het knijpen. Figuren grijpen bij inlegpuzzels traint specifiek de pincetgreep. Zo bereidt puzzelen kinderen al voor op schrijven.

Kinderen draaien de puzzelstukjes, bekijken ze, proberen wat past, leggen ze in de juiste richting en oefenen zo hun waarnemingsvermogen.

Door te puzzelen oefenen kinderen ook hun geheugen en concentratie. Ze zien de verschillende puzzelstukjes, leren ze te onthouden en combineren ze tot een geheel.

Al puzzelend ontwikkelen kinderen hun logisch denken en vindingrijkheid. Naarmate kinderen ouder worden, gaan ze het anders aanpakken. Ze bedenken strategieën om een puzzel sneller af te werken door bijvoorbeeld stukjes te sorteren op vorm en kleur of de stukjes voor de buitenste rand eerst te leggen. Zo leren ze plannen.

Afhankelijk van hoe moeilijk een puzzel is, zal een kind meer of minder geduld en doorzettingsvermogen tonen. Ze kijken uit naar het resultaat en ondervinden gaandeweg het effect van succes.

Puzzelen kan in je eentje, maar kan ook samen met familie of vrienden. Zo wordt het een sociale activiteit, waarbij kinderen het plezier en voordeel van samenwerken ervaren.

Speeltips:

 • Puzzel gezellig mee. Zo ligt de verantwoordelijkheid van het eindresultaat niet alleen bij je kind. Bovendien is het gewoon leuk om samen te proberen en blij te zijn wanneer een stukje op de juiste plaats ligt!
   
 • Laat zien dat jij het zelf niet altijd makkelijk vindt. Leg gerust eens een stukje op de verkeerde plek en geef je kind de kans om te zeggen waar het wel past.
   
 • Moedig je kind aan en reageer enthousiast wanneer het lukt. Zo ervaart je kind successen en dat vergroot het plezier.
   
 • Maak het niet te moeilijk, maar ook niet te gemakkelijk. Kies een puzzel die past bij wat je kind kan.
   
 • Meng ook eens stukjes van twee verschillende puzzels door elkaar. Zo worden puzzels die je kind gemakkelijk kan plots weer een uitdaging.
   
 • Maak zelf een puzzel van een tekening of een mooie voorkant van een doos (ontbijtgranen, koekjes, speelgoed, …)