Bouwen en creëren

Kinderen en bouwen zijn een gouden combinatie. Bijna alle kinderen vinden bouwen leuk en het fijne is dat het bijdraagt aan hun ontwikkeling. Leuk én leerrijk!

7 dingen die kinderen leren door te bouwen:

1. Het is een boost voor hun creativiteit. Ze gebruiken hun fantasie en bedenken zelf de meest uiteenlopende constructies: torens, huizen, bruggen, omheiningen, patronen,... Losse blokken en andere elementen bieden onbegrensde combinatiemogelijkheden.

  • Speeltip: Ga samen op zoek in jullie huis en ontdek waarmee je allemaal kan bouwen. Bekertjes, wc-rollen, schoendozen, melkkartons, eierdozen, yoghurtpotjes, … En bedenk wat jullie ervan kunnen maken.

 

2. Niet al hun ideeën kunnen zomaar vanzelf werkelijkheid worden. Ze zoeken naar oplossingen en ontwikkelen zo hun probleemoplossend denkvermogen.

  • Speeltip:  Je kind zal zelf obstakels tegenkomen en overwinnen, bijvoorbeeld: “Ik wil een piramide bouwen, maar hoe doe ik dat?” Maar je kan ook zelf dingen aanreiken om over na te denken: “Als we je bouwwerk nu breder willen maken aan deze kant, hoe zou jij dat aanpakken?”

 

3. Het bevordert hun ruimtelijk inzicht. Ze bouwen met verschillende vormen en ontdekken hoe die wel of niet in/op elkaar passen. Ze maken inschattingen en gaan meten.

  • Speeltip: Leg verschillende vormen klaar, van verschillende  afmetingen. Grote blokken, kleine doosjes, …

 

4. Bouwen en creëren is ook goed voor hun zelfvertrouwen. Kinderen ontdekken dat ze ideeën hebben en dat ze die ideeën tot leven kunnen wekken. Ze kunnen hun bouwwerk transformeren, slopen en opnieuw bouwen. Een kind dat trots is op zijn/haar bouwwerk, bouwt eigenwaarde op.

  • Speeltip: Vraag je kind wat hij/zij wil maken. Hoe groot, in welk kleur, met welk materiaal. Alles kan. Er is geen juist of fout. Laat zien dat je verwonderd, verrast bent over wat hij/zij bedenkt. En proberen maar! Moedig je kind aan: “Dat heb je slim bedacht!” Verwoord ook de moeilijkheden die hij/zij overwonnen heeft: “Daarnet dacht je dat het niet zou lukken en kijk nu, het huis staat er!”

 

5. Door te bouwen ontwikkelen kinderen ook hun sociale vaardigheden. Wanneer ze samen bouwen leren ze materialen te delen, voor zichzelf op te komen en samen te werken aan een project.

  • Speeltip: Bedenk met je kind een bouwwerk om samen aan te werken en vraag ook af en toe hulp of de mening van je kind. “Wil jij even deze auto vasthouden terwijl het laatste wiel eraan bevestig?” of “Hoe zou jij een brug maken?”

 

6. Tijdens het bouwen leren kinderen zich spelenderwijs uitdrukken door te communiceren met anderen. Het is dus goed voor hun zelfexpressie en taal.

  • Speeltip: Benoem wat jullie maken en stel vragen. “Dat is een grote toren!” “Zullen we samen een boot bouwen? Waarvan kunnen we de mast maken?”

 

7. Bouwen en creëren is goed voor de grove en fijne motoriek. Baby’s zetten al grote blokken op elkaar en hoe ouder je kind wordt, hoe kleiner en fijner de bouwelementen kunnen zijn.

  • Speeltip: Stem het beschikbare materiaal af op de leeftijd van je kind. Kleuters kunnen best al fijn werken en gordijntjes knippen voor een huis of een vlag voor de boot.