Echt op kamp met Gekkoo | kleuters

Of het nu de eerste keer is dat je op kamp gaat of een rasechte kampeerexpert bent, een hele week je bed, WIFI en mama achterlaten is niet altijd makkelijk. Bij Gekkoo organiseren onze topvrijwilligers al meer dan 80 jaar allerlei kampen in het binnen- en buitenland. Wij weten ondertussen hoe je superleuke kampen organiseert voor kleuters, pubers en alles daartussen.

Kleuters op kamp

Een kleuter een hele week op kamp laten gaan klinkt misschien een beetje eng. Gaat de begeleiding genoeg tijd hebben? Is het erg dat mijn kindje nog af en toe een pamper draagt? Hoe gaan de nachten zijn? En wat met heimwee? Ouders hebben vaak, en terecht, veel vragen voor ons.

Kleuterkampen hebben steeds kleinere groepjes en meer begeleiding dan onze andere kampen. Dit om zaken zoals toiletbezoekjes op te kunnen vangen. Vrijwilliger Mayté hield het voor de grap eens bij: er worden gemiddeld 16 toiletstops per dag ingelast. Het is dus niet erg als je kindje nog af en toe pampers draagt of een ongelukje heeft, er zijn wasmachines in onze verblijven om dit op te lossen. Vrijwilliger Freya is kleuterjuf en begeleidt veel van de ‘Later word ik…’-kampen, Magiekriebels en Muziekkriebels. Ze weet dat kleuters hulp nodig hebben bij zaken zoals eten, schoenen aandoen,… en laat hen niet aan hun lot over.

“Veel ouders maken zich zorgen over heimwee. Dat is logisch; vaak is het de eerste keer dat het kind ergens anders (dan bij opa en oma of bij vriendjes) slaapt gedurende een langere periode. Maar in de praktijk valt dat enorm goed mee. De ‘piek’ in heimwee zit bij het slapengaan. Overdag zijn de kinderen zo hard bezig en amuseren ze zich, dat ze (sorry mama en papa!) eigenlijk helemaal niet denken aan thuis. De eerste nacht is soms wel een moeilijke nacht, maar eens die achter de rug is, valt dat wel mee. Dingen die helpen: een foto van mama en papa om naast het bed te zetten, de knuffel van thuis en kaartjes krijgen.”  

Is de knuffel niet mee op kamp, dan mogen ze uit Freya’s ‘gamma’ aan handpoppen en knuffels eentje kiezen. De begeleiding neemt ook altijd een voorraad stopcontactlichtjes mee tegen de nachtmerries. Knuffels mogen ook die eerste dag meedoen met de activiteiten als dit troost kan bieden.

“Ik raad ten zeerste aan om het slaapritueel van thuis zoveel als mogelijk te kopiëren: slaapt het kindje met een fopspeen, geef dat dan gewoon mee. Heeft het een favoriete knuffel of dekentje? Dat mag gewoon mee in bed. Deze dingen geven kinderen een houvast in een spannende situatie.”

Welkom op kamp

Als de kinderen aankomen bij Freya, worden ze meteen meegenomen op avontuur. “We starten met een zoektocht of een spel om samen het domein te ontdekken. Zo leren ze op een leuke manier ons, elkaar en de locatie kennen. Meteen leren ze waar ze slapen, waar ze naar het toilet kunnen gaan, waar de douches zijn, waar ze (niet) mogen spelen, waar we eten,… belangrijk is dat ze goed weten waar wij als begeleiding slapen: er staat ’s nachts ook altijd een lichtje aan onze deur. Dan gaan we samen eten, koffers uitpakken en slapen. Kinderen mogen vrij kiezen bij wie ze op de kamer liggen.”

Hoe ziet een typische kampdag eruit?

Wekken met muziek, omkleden en ontbijten, tanden poetsen, jassen of truien meenemen.

Voormiddag is meestal eerst vrij spel zodat er al goed bewogen wordt. Vaak doen wij dan in de voormiddag een knutselactiviteit, iets creatiefs in het kampthema. Dan nog wat vrij spel voor het middageten.

Middageten.

Na het middageten doen we het wat rustiger aan. Wij leggen ze niet te slapen, maar sommige jongere kinderen hebben dan even een dipje en ook de oudere doen het liever wat rustiger aan na het eten. We lezen een verhaal of doen een rustiger spel binnen. Als het weer het toelaat, gaan we volop spelen en ravotten buiten. We gaan zoveel als mogelijk de natuur in met de kinderen, maar bij regenweer passen we onze activiteiten aan. Voor het eten is er nog even tijd voor vrij spel.

Eten.

Avonden waarop niet gedoucht wordt, is er nog tijd voor een rustige activiteit zoals een filmpje kijken, klein spel buiten,… Dit hangt af van de groep en het weer. Als er wel gedoucht wordt, is er geen tijd voor andere activiteiten, want zoals elke ouder wel weet kruipt daar veel tijd in. Pyjama aan, tanden poetsen, verhaaltje voorlezen en in bed stoppen. Slaapwel zeggen, dikke knuffel geven, soms is dat een heus ritueel met knuffels die een klein toneeltje doen. Wanneer het licht uitgaat, moet het stil zijn. De animatoren houden een gangwacht tot iedereen slaapt. Daarna bereiden wij de volgende dag voor.

’s Nachts mogen kinderen zelf naar het toilet gaan, en als er iets is kunnen ze altijd naar onze kamer komen: of het nu een nachtmerrie is of angst in het donker, of ze heimwee hebben of zich wat ziekjes voelen, ze mogen mij altijd wakker maken.

Op donderdag doen we bonte avond ‘kleuter-style’: iedereen mag zich verkleden, we sluiten de dikke gordijnen en versieren de ruimte met ballonnen en slingers, de kleuters krijgen een lekker drankje en mogen snoepen van zelfgemaakte wafeltjes. Elk jaar is dit een hoogtepunt en kinderen die terugkomen vragen altijd naar ‘het feestje’. Het zou zo jammer zijn moesten de kleuters, die een pak vroeger moeten gaan slapen, zo’n leuk event moeten missen, dus hebben we het feestje vroeger op de dag ingepland.

We gaan een namiddag op uitstap naar de kinderboerderij. Bij de kampen aan de kust gaan we uiteraard naar zee.

Nog wat geruststelling én tips voor bezorgde ouders:

  • Freya heeft een vast team. Da’s fijn voor de kinderen die terugkeren, maar zeker ook voor de ouders.
  • Kleuters maken snel vrienden en zijn heel open: Freya begeleidde ondertussen een 13tal kampen en heeft nog nooit meegemaakt dat een kindje niet mee in de groep werd opgenomen. Vijf minuten nadat ze met blokken naar elkaar gooien en roepen ‘jij bent mijn vriend niet meer!’, zijn ze weer vrolijk samen aan het spelen.
  • Pak samen de koffer in: zo weet je kind beter wat er allemeel mee is en vergeet het minder snel iets. Bovendien kan het op een moeilijk moment écht helpen als de lievelingstrui mee in de koffer zit. Kleine dingen kunnen veel helpen bij heimwee.
  • Label zoveel als mogelijk spullen met een naamkaartje, ook de koffer. Je kind zal niet de enige zijn met een ‘Frozen’koffertje…
  • Het is enorm handig als kinderen zich min of meer zelfstandig kunnen aankleden. Geef dus kleren en schoenen mee die niet te ‘ingewikkeld’ zijn voor kleine handjes en die liefst ook vuil mogen worden.

Je kan zowel in de paas- als de zomervakantie op kamp met Freya.

Bekijk onze kampen specifiek voor kleuters.

Oudere broers of zussen kunnen gerust mee op één van de andere deelkampen op dezelfde locatie.